Petak, 17 Novembar 2017 19:31

Memorandum Savjeta za strane investitore FBiH i FIPA-e

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, ujedno i predsjednik Savjeta za strane investitore Federacije BiH, s direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordanom Milinićem potpisao u Sarajevu Memorandum o suradnji s ciljem unapređenja zajedničkog rada na poboljšanju investicione klime u BiH, uključujući rješavanje administrativnih prepreka za širenje investicija, te poboljšanje koordinacije između različitih organa koji djeluju u sferi privlačenja stranih investicija.

Memorandum, čijem je potpisivanju prisustvovao i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta i zamjenik predsjednika Savjeta za strane investitore FBiH Amir Zukić, predviđa zajedničke aktivnosti na poboljšanju investicionog okruženja u zemlji, regulatornog okvira za strana i domaća ulaganja, te unapređenje koordinacije federalnih i kantonalnih organa u procesu pružanja podrške realizaciji investicijskih projekata. To će, u konačnici, doprinijeti konkurentnosti privrede Bosne i Hercegovine.

Institucije će identificirati i analizirati informacije o preprekama koje štetno utiču na investicijsku klimu, te predlagati konkretne reforme za njeno poboljšanje. Realizirat će i program postinvesticione podrške postojećim stranim investitorima u Federaciji BiH kroz obavljanje redovnih posjeta stranim kompanijama i upoznavanje sa eventualnim problemima u poslovanju na čijem rješavanju će se zajednički raditi.

Memorandum je potpisan na period od pet godina.

Potpisnici su istakli da samo zajedničkim radom i opredjeljenjem za unapređenje poslovne klime u zemlji može biti postignut značajniji priliv investicija, što automatski znači više radnih mjesta za građane i ekonomski napredak zemlje.

Izvor: fbihvlada.gov.ba