Srijeda, 28 Novembar 2018 09:48

Ministar Vujanović na Međunarodnom sajmu nekretnina

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović prisustvovao je na banjalučkom Velesajmu Drugom međunarodnom sajmu nekretnina, koji je okupio izlagače iz BiH, Srbije, Hrvatske, Italije, Rusije.

Tom prilikom je ministar Vujanović rekao je da je Vlada FBiH uputila Federalnom parlamentu Nacrt zakona o posredovanju u prometu nekretnina, te da se očekuje njegovo uvrštavanje u dnevni red parlamentarnih domova.

Ovaj zakon će u sinhronizovanom, usklađenom tekstu, biti i predmet rada i obrade u Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske.

- To je jedna od proklamovanih aktivnosti obje entitetske vlade u borbi protiv sive ekonomije, među kojima je i protiv sive ekonomije u prometovanju nekretninama - kazao je federalni ministar.

Vujanović je kao ilustraciju ozbiljnosti problema sive ekonomije u ovoj oblasti naveo izračun izgubljenog neplaćenog PDV-a na posredničku uslužnu djelatnost u FBiH u 2016. godini. Uzimajući kao bazični podatak Porezne uprave FBiH da je pretprošle godine u FBiH ukupan plaćeni porez na promet nekretninama iznosio 115 miliona KM, te znajući da je to pet posto vrijednosti prometovanih nekretnina, dolazi se do sveukupne vrijednosti od 2,3 milijarde KM.

Ustaljeno prometovanje nekretninama je natpolovično veće uz nečije posredovanje. Kad se to transferira u izračun pripadajućeg PDV-a, uzimajuči u obzir da je uobičajena posrednička naknada tri posto, dođe se do iznosa PDV-a od oko 6.000.000 KM koji je progutala siva ekonomija, a koji bi sigurno bio plaćen da je postojala zakonska regulativa u oblasti prometovanja nekretninama u FBiH.

izvor: http://www.fbihvlada.gov.ba/