Nedjelja, 22 April 2018 12:30

Novalić i Vujanović u Washingtonu: Nastavak reformske politike

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta za strane investitore Zlatan Vujanović su, u okviru delegacije Bosne i Hercegovine, učestvovali u Washingtonu na sastancima sa čelnicima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Visoke zvaničnike ove dvije institucije premijer Novalić je informisao o rezultatima i postignućima Vlade Federacije BiH u prethodnom periodu.

Kako je naglasio, uprkos brojnim političkim opstrukcijama, Vlada je uspjela da provede niz zahtjevnih i cjelovitih reformi u četiri oblasti, a to su financijski zakoni, radno-pravno zakonodavstvo i poslovno okruženje, socijalni zakoni, te povećanje investicionog potencijala entiteta za kapitalna ulaganja.

To je rezultiralo stabilizacijom javnih finansija i vanbudžetskih fondova, rastom BDP-a, zaposlenosti i izvoza, te jačanjem realnog sektora.

U narednom periodu Vlada planira nastaviti reformsku politiku i realizaciju ciljeva zacrtanih u Pismu namjere MMF-a i Matrici obaveza za dobijanje DLP-a kod Svjetske banke, rekao je premijer.

Predstavnici Svjetske banke i MMF-a su još jednom iskazali spremnost da pruže Federaciji BiH svu neophodnu logističku i savjetodavnu podršku na njenom reformskom putu.

Sastanci održani tokom vikenda bili su prilika za sumiranje dosadašnje saradnje. Osim premijera Novalića i ministra Vujanovića, na njima su učestvovali i guverner Centralne banke BiH Senad Softić i tim savjetnika predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović, te državnog i entitetskih ministarstava finansija.