Ponedjeljak, 09 April 2018 17:46

Potpisan Kolektivni ugovor o pravima poslodavaca i radnika u oblasti trgovine

Predsjedavajući pregovaračkog tima Grupacije poslodavaca iz oblasti trgovine Edin Ibrahimović i predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Mersiha Ferhatović-Beširović potpisali su u Mostaru Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH.

Predsjednica Ferhatović-Beširović kazala je kako je potpisivanje Kolektivnog ugovora od iznimnog značaja za radnike ove oblasti i kako se ovim činom ruši stereotip kako je riječ o sektoru u kojem se masovno krše prava radnika.

- Imidž ovog sektora u javnosti je da ovdje vlada apsolutna pravna anarhija. Potpisivanjem Kolektivnog ugovora i zajedničkim snagama predstavnika Federalne vlade, Sindikata i Udruženja poslodavaca polako mijenjamo tu sliku - istaknula je Beširović.

Svečanom potpisivanju nazočio je i federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović koji je istaknuo kako je potrebno unaprijediti poslovnu klimu i omogućiti poslodavcima da budu konkurentni na tržištu, što će u konačnici rezultirati da se značajnija sredstva mogu alocirati radnicima.

- Današnji čin je rezultat plodonosnog socijalnog dijaloga. Suradnja između Udruženja poslodavaca i Sindikata je konkretizirana ovim Kolektivnim ugovorom - dodao je Vujanović.

Obraćajući se nazočnima predsjedavajući pregovaračkog tima Grupacije poslodavaca iz oblasti trgovine Edin Ibrahimović kazao je kako je svrha Kolektivnog granskog ugovora osigurati kontinuitet prava radnicima.

- Cilj je konstantno raditi na unaprjeđenju prava naših zaposlenika jer koliko god se to koristilo kao floskula, ali zaposleni jesu naša najveća blago i najveći kapital. Svi mi radimo i rediti ćemo na tome da probamo zadržati i unaprijediti i ambijent i poslovanje kako bi naši zaposleni bili što zadovoljniji - kazao je Ibrahimović.

Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine u FBiH definiraju se pitanja iz radnih odnosa i u vezi s radnim odnosima, zatim način utvrđivanja plaće i plaće po osnovu radnog učinka, način i visina obračuna povećanja plaće po osnovu otežanih uvjeta rada, naknada plaće, način i visina utvrđivanja naknade za službena putovanja, uvjeti i visina naknade plaće zbog odsustva s rada žene za vrijeme trudnoće u slučaju kad ne može biti raspoređena na druge poslove, pravo na otpremninu, uvjeti za rad Sindikata, postupak kolektivnog pregovaranja i način mirnog rješavanja kolektivnih radnih sporova, raskidanje kolektivnog ugovora.

Iz Udruge poslodavaca FBiH još jednom su naglasili da su granski kolektivni ugovori neupitni i da nastavljaju pregovore s granskim sindikatima s ciljem potpisivanja kolektivnih ugovora u onim oblastima za koje to još nije završeno.

S današnjim potpisivanjem na snazi su četiri granska kolektivna ugovora, i to za djelatnost prometa, trgovine i uslužnih djelatnosti, prerade drveta i papira i komunalne djelatnosti.

U tijeku su pregovori za tri granska ugovora - za djelatnost prerade i proizvodnje metala, tekstilne industrije i kemije i nemetala.

Prije svečanosti potpisivanja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika za djelatnost trgovine, održan je okrugli stol "Pravo lice trgovine u BiH - Predrasude i realno stanje" na kojem se govorilo o potencijalima i izazovima s kojim se suočavaju poslodavci i djelatnici u sektoru trgovine.

Izvor: http://www.fbihvlada.gov.ba