Nedjelja, 03 Mart 2019 21:48

Zlatan Vujanović: Uvoznici od sada plaćaju značajno niže naknade

Zlatan Vujanović: Uvoznici od sada plaćaju značajno niže naknade Foto_Avaz.ba
Razlika u iznosima za kontrolu kvaliteta bila je velika u odnosu na RS i Brčko distrikt, a sada će privrednici uštedjeti stotine maraka samo na jednom kamionu
 

U četvrtak 28.02.2019. godine stupila je na snagu Odluka o izmjenama Odluke o visini i načinu plaćanja naknade za pokriće troškova kotrole kvalitete određenih proizvoda pri uvozu i izvozu (objavljena u "Službenim novinama FBiH" broj 13/19)  i istom su značajno smanjeni troškovi koje su uvoznici imali na graničnim prijelazima. 

Nova pravila

Privrednici će ovim rasterećenjem uštedjeti stotine maraka samo po jednom kamionu robe, a nova “pravila igre” startaju od četvrtka.

Zlatan Vujanović, ministar trgovine FBiH, pojašnjava u razgovoru za “Avaz” da su izmjenama odluke, na kojima je radilo ovo ministarstvo, drastično snizili naknade koje su plaćane u FBiH i približili ih iznosima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

- Za kontrolu kvaliteta po jednom nadzoru u RS se plaća samo administrativna taksa od 20 KM, a u Brčko distriktu naknada od 20 KM. S druge strane, u FBiH se za poljoprivredno-prehrambene proizvode plaćaju takse od 5 KM i 31 KM, a za industrijske 5 KM, i na to sve još naknada od 30 KM. To je 66 KM za poljoprivredno-prehrambene, i 35 KM za industrijske robe po pošiljci. Pored toga, u FBiH se pod pošiljkom smatra istovrsna roba u kamionu, a to je, prosječno, od tri do pet vrsta robe tako da uvoznici po jednom kamionu u FBiH plaćaju od 105 KM do 175 KM taksi i naknada za industrijske te od 198 KM do 330 KM za poljoprivredno-prehrambene robe. Razlika je velika u odnosu na RS i Brčko distrikt – pojasnio je Vujanović.

Dodao je da je izmjenama odluke ukinuta naknada koju je obavljala Tržišna inspekcija te da je sa 30 na 20 KM umanjena naknada za kontrolu kvaliteta koju obavljaju i naplaćuju ovlaštene kontrolne kuće, dok se od sada pošiljkom smatra sva roba unutar kamiona, vagona, kontejnera tako da se iznos naknade više neće multiplicirati od tri do pet puta.

Konkurentni prijelazi

- Uvoznici neće imati potrebu da kalkuliraju na kojem će graničnom prijelazu obavljati kontrolu. Procjena je da će određeni broj onih koji su išli na prijelaze u RS i Brčko distriktu, sada koristiti prijelaze u FBiH te se u prvoj godini očekuje udvostručavanje broja kontrola. Odluka će u srijedu biti objavljena u “Službenim novinama FBiH” i stupa na snagu dan poslije. Od četvrtka će naši granični prijelazi biti maskimalno konkurentni – istaknuo je Vujanović.

Izvor: Avaz.ba